Aperitif
To mini przyjęcie trwającym z reguły 15 minut, które nie występuje nigdy samodzielnie, a jedynie poprzedza przyjęcia zasiadane.
W czasie jego trwania można serwować wino białe i czewerowne w kieliszkach, soki świeże w kieliszkach, trunki typu aperitif.
To mini przyjęcie służy między innymi temu, by goście się nie spóźnili na właściwe przyjęcie przy stole (wynika z tego, że na tego typu przyjęcia można się spóźnić maksymalnie 10 minut) i mieli czas na zorientowane się, gdzie będą przy tym stole siedzieć i jak dojść do swojego miejsca (w sali, w której odbywa się aperitif znajdziemy plan stołu).
Aperitif może się przedłużyć jedynie wtedy, gdy spóźnia się gość honorowy (czy jeden z gości honorowych).
Uczestnicząc w aperitifie należy pamiętać o trzech sprawach: nie stać przy drzwiach, by nie blokować wejścia następnym gościom, zapoznać się z planem stołu; trzymać kieliszek z winem za nóżkę.