A A A

W jaki sposób powinna być podawana woda w restauracji?

Woda powinna być podawana w specjalnych, dużych kieliszkach do wody.

Sposób podania zależy od tego jaki serwis jest stosowany w danej restauracji czy zamówiony przez gościa.

Są restauracje, które stosują na co dzień serwis familijny (wszystkie potrawy stawiane są w półmiskach na stole, a goście sami sobie nakładają) lub stosują go, gdy zażyczy sobie tego gość. W tym wypadku kelner przynosi wodę w karafce (ostatecznie, co jest mniej eleganckie, w dzbanku i stawia go na stole (oczywiście chodzi o wodę niegazowaną). Ten sposób podawania wody może też być zastosowany w serwisie amerykańskim (kelner przynosi dania na talerzach).
W najbardziej eleganckich restauracjach stosuje się serwisy: rosyjski i angielski. W takich wypadkach, gdy jest to zwykła, przeciętna, tania woda kelner przynosi wodę w karafce (lub dzbanku) i nalewa ją do kieliszków. Następnie albo zostawia karafkę na stole albo z nią odchodzi. Goście, gdy karafka jest na stole, i tak sami sobie z niej wody nie nalewają. Robi to kelner.

Jeśli jest to woda tzw. smakowa – jakiś specjalny gatunek (muszę niedługo napisać o renomowanych gatunkach wody) to kelner przynosi ją w butelce, otwiera ją na oczach gości, rozlewa i odchodzi z butelką, by potem, ewentualnie, uzupełniać z niej wodę w kieliszkach.

W ten sposób postępuje też zawsze z wodą gazowaną.

Gdzie powinny stać otwarte już (ale oczywiście zakręcone) butelki wody?

Albo na specjalnym ruchomym stoliku na kółkach albo na jakimś pomocniku w pobliżu (tam też mogą stać karafki czy dzbanki z wodą).