A A A

Warsztaty – szkolenie – zabawa pt. " W kuchni i przy stole"

 

Czas trwania do ustalenia; przy wersji najdłuższej wspólny posiłek traktowany jako spotkanie towarzyskie i szkolenie praktyczne.

Sposób przeprowadzenia zajęć: jesteśmy zespołem, który ma zaplanować i przygotować od „A” do „Z” określonego typu przyjęcie oraz czuwać nad sprawnym jego przebiegiem i doprowadzić do tego, aby wszyscy goście a szczególnie goście honorowi czy, jak kto woli, „ważni klienci” byli zachwyceni.

Części spotkania:

I. Wybór celu posiłku, typu posiłku, jego miejsca i czasu (charakterystyka posiłków od najbardziej oficjalnych przyjęć typu przyjęcie bufetowe, koktajl, lampka wina, herbata, uroczysty obiad zasiadany, bankiet po te mniej oficjalne typu przyjęcie w ogrodzie, biznesowe przyjęcie piżamowe czy biznesowe przyjęcie „na luzie” z „atrakcjami”) i zaplanowanie wszystkich jego elementów.

II. Dobór typu serwisu (w jaki sposób potrawy be dąż podawane do stołu: czy będzie to serwis amerykański, familijny, rosyjski, angielski czy francuski lub stanowiący mieszaninę tych serwisów)

III. Zaplanowanie menu (jakie na ten typ przyjęcia można podać potrawy, jakich nie można (również ze względu na różnego typu uczucia i emocje uczestników, ich uczulenia itp.; kolejność podawania potraw, ich gramatura, dobór napojów) Dobór typu serwisu (w jaki sposób potrawy be dąż podawane do stołu: czy będzie to serwis amerykański, familijny, rosyjski, angielski czy francuski lub stanowiący mieszaninę tych serwisów)

IV. W kuchni – sposób przygotowania potraw – między innymi porcjowanie mięs i warzyw przed ich przyrządzeniem

V. Przygotowanie miejsca i stołu – dekoracje wnętrza (lub otoczenia), oświetlenie, podkładka, obrus, nakrycia, półmiski, naczynia do napojów, sztućce, rozmieszczenie na stole, strefy stołu, dekoracja stołu.

VI. Przygotowanie obsługi kelnerskiej do przyjęcia.

VII. Elementy precedencji przy stole – zaplanowana liczba gości, usadzenie ich przy stole.

VIII. Dojście gości do stołu, wydarzenia poprzedzające.

IX. Zachowanie gości przy stole (jedzenie, odchodzenie od stołu, nieprzewidziane wypadki), rozmowy small talk i rozmowy towarzyskie, ewentualnie rozmowa biznesowa – w którym monecie w jaki sposób)

X. X. Toasty i przemówienia.

XI. Zakończenie przyjęcia.

Akcent można by położyć na wybrany punkt i jemu poświęcić większość czasu. Mogłoby to być spożycie posiłku, które odbyłoby się po krótkiej części teoretycznej. W trakcie posiłku ukazywałoby się zachowania prawidłowe, typowe wpadki i gafy, oraz rozwiązywanie problemów w trakcie najczęściej pojawiających się sytuacji niespodziewanych.

Można też zrobić spotkanie wokół tylko jednego innego punktu. Z założenia szkolenie byłoby tu czymś formalnie marginesowym, wręcz niezauważalnym. Zajęcia miałyby przebieg integracyjnej pełnej humoru zabawy typu „jak inni to źle robią” a ja można to zrobić profesjonalnie i perfekcyjnie oraz np. możemy wszystko – błyskawicznie przygotować przyjęcie, które zachwyci naszych klientów.

Koszty: elastyczne, do ustalenia, mogą obejmować wynajem lub zakup gadżetów, koszty posiłku; stały koszt prowadzącego: 400 zł na dzień (liczba godzin wykorzystania prowadzącego praktycznie w ciągu jednego dnia nie ograniczona) + koszty przejazdu, ewentualnie wyżywienie i nocleg dla prowadzącego, Możliwe negocjacje.

Kontakt: mail: stanislaw@krajski.com.pl, Tel. 0 601-519-847; 0 22 651-88-17