A A A

Przyjęcie bufetowe

Jest najbardziej uroczystą formą przyjęcia na stojąco. Z reguły odbywa się po godz. 18.00. Jeśli nawet zaczyna się wcześniej, ale trwa jeszcze po godz. 18.00 obowiązuje nas czarny garnitur wieczorowy (i odpowiadający mu strój kobiecy – skromna kreacja wieczorowa). Przyjęcie bufetowe jest przyjęciem samoobsługowym, jego menu odpowiada z reguły typowemu uroczystemu obiadowi.

Obiad taki spożywamy zaczynając od zakąsek, konsumując następnie danie główne i wreszcie deser. Na przyjęciu bufetowym musimy sami trzymać się tej kolejności spożywania potraw.

W miejscu, gdzie odbywa się przyjęcie bufetowe może być przygotowanych kilka stołów z krzesłami. Przeznaczone są one dla osób starszych i VIP-ów. Lepiej więc ich nie zajmujmy.

Będziemy zatem zmuszeni do jedzenia na stojąco. Pod tym kątem dobierajmy potrawy (w jednej ręce będziemy trzymać talerz i możemy, w związku z tym, jeść tylko jedną ręką).

Podczas przyjęcia bufetowego należy też pamiętać o następujących sprawach: gdy chcemy nałożyć sobie jakąś potrawę dobieramy do niej odpowiedni talerz i sztućce (np. do zimnej zakąski mniejszy talerzyk zakąskowy i mniejszy widelec zakąskowy); ustawiamy się grzecznie w kolejkę do stołu, na którym znajdują się potrawy; po nałożeniu potrawy nie blokujemy dojścia do stołu; przed sięgnięciem po następna potrawę, zmieniamy talerz i sztućce; brudne talerze i sztućce odkładamy wyłącznie na specjalnie przeznaczone do tego stoły lub przekazujemy kelnerom; pijąc kawę lub herbatę nie krążmy z nimi po sali – zajmijmy miejsce gdzieś pod ścianą (najgorsze co się nam może zdarzyć to oblanie kogoś wrzątkiem).