Pomiń nawigację
  • O stronie
  • O autorze
  • Nowości na stronie
  • Propozycje dla szkół i uczelni
  • Oferta
  • Kontakt
  • Reklama
  • Linki

savoir vivre – etykieta biznesu, zasady w pracy, szkole, towarzystwie

Życie składa się ze szczegółów

9. Uroczystości rodzinne  » Ślub i wesele
  • Nasz manifest
  • Antykwariat
  • Księgarnia
  • Odpowiadamy na pytania czytelników
  • Nowy blog Stanisława Krajskiego - Savoir vivre i klasa średnia
  • Teksty ze starego bloga
  • Historia savoir vivre
  • Etykieta biznesu
  • Konteksty
  • Lektury
  • Ziemiaństwo
Savoir-vivre w życiu
  • 1. Filozofia savoir vivre
  • 2. Mowa ciała i zmiana miejsca
  • 3. Ubiór i wygląd
  • 4. Komunikacja
  • 5. Precedencja
  • 6. Wokół stołu
  • 7. Wizyty i przyjęcia
  • 8. Miejsca publiczne
  • 9. Uroczystości rodzinne
    • Zaręczyny
    • Ślub i wesele
    • Pogrzeb
    • Inne
  • 10. Podróże i wakacje
  • 11. W Kościele
  • 12. W szkole
  • 13. Savoir vivre na uczelni
  • 14. Savoir vivre dla dzieci
  • 15. W telewizji
  • 16. Kwiaty i prezenty
  • 17. Papierosy, falki, cygara, tabaka
  • 18. Testy i zagadki
  • 19. Wywiady
  • 20. Zwierzęta
  • 21. Savoir vivre za granicą
  • 22. Emisja głosu - ważne!
  • 23. Zachowania naganne
  • 24. Co nas kompromituje?
  • 25. Szpital i sanatorium
  • 26.Sport i turystyka
  • 27. Felietony Stanisława Krajskiego w piśmie "Wittchen"
  • 28. Artykuły Stanisława Krajskiego na wieszjak.pl
  • 29. Netykieta
A A A

Tort weselny

Tort weselny jest obowiązkowy. Jego krojenie (gdy przychodzi do deseru) zaczyna pan młody podając ukrojony kawałek żonie. Następnie tort kroi panna młoda i podaje ukrojony kawałek mężowi. Następnie tort kroi pan młody podając ukrojone kawałki gościom. Kolejność zależy tu od tego, kto będzie najbliżej. Jeżeli krojenie tortu będzie się odbywać przy tym samym stole należy zachować porządek starszeństwa poczynając od kobiet najbliżej siedzących.
drukuj
« powrót
Copyright © 2008
Powered by Quick.Cms