Wykład pt. „Savoir vivre i etykieta biznesu. Kurs II.”
Wykładom mogą towarzyszyć ćwiczenia (wskazane)
Wykład obejmuje dwa semestry – 60 godzin
Wykładowca: doktor nauk humanistycznych Stanisław Krajski
1-2 godz.
Wizyta towarzyska. Przygotowanie do niej. Zachowanie się w jej trakcie.
3-4 godz.
Organizujemy przyjęcie w domu. Zaręczyny. Przebieg. Przygotowanie do ślubu. Lista gości. Zaproszenia. Zaplanowanie usadzenia gości przy stole podczas wesela.
5-6 godz.
Ślub. Ubiór państwa młodych, świadków i gości. Błogosławieństwo. Droga z domu panny młodej do Kościoła. Wejście i wyjście z kościoła. Życzenia. Przejazd do domu weselnego. Przebieg wesela. Zachowanie podczas wesela.
7-8 godz.
Imieniny. Urodziny. Jubileusz. Chrzciny. Pierwsza Komunia św. Pogrzeb i stypa.
9-10 godz.
Udział w przyjęciach: lampka wina, cocktail, przyjęcie bufetowe.
11-12 godz.
Udział w przyjęciach: uroczyste śniadanie i obiad, bankiet. herbata i kawa.
13-14 godz.
Sposób organizacji przyjęcia bufetowego.
15-16 godz.
Sposób organizacji uroczystego śniadania i obiadu.
17-18 godz.
Sposób organizacji bankietu.
19-20 godz.
Sposób organizacji przyjęcia prywatnego i służbowego: herbata, kawa, kawa i herbata.
21-22 godz.
Specyfika etykieta biznesu. Etykieta biznesu i protokół dyplomatyczny.
23-24 godz.
Ubiór w pracy. Ubiór przełożonego. Ubiór podwładnego.
25-26 godz.
Ubiór na szkolenia i sympozja. Ubiór przy przyjmowaniu oficjalnych gości.
27-28 godz.
Precedencja w pracy.
29-30 godz.
Etykieta przełożonego.
31-32 godz.
Etykieta podwładnego.
33-34 godz.
Goście w instytucji
35-36-godz.
Organizacja sympozjum. Obowiązki etykietalne gospodarzy.
37-38 godz.
Zachowanie podczas szkolenia, sesji, sympozjum. Etykieta gościa.
39-40 godz.
Rozmowa kwalifikacyjna. Spotkania i przyjęcia służbowe.
41-42 godz.
W podróży: w pociągu, samolocie, autokarze, na statku.
43-44 godz.
W hotelu i pensjonacie. Na plaży.
45-46 godz.
Etykieta w krajach europejskich i w USA. Specyfika. Część I.
47-48 godz.
Etykieta w krajach europejskich i w USA. Specyfika. Część II.
49- 50 godz.
Kwiaty i prezenty.
51-52 godz.
Gafy i faux pas. Jak je popełniamy. Jak ich uniknąć.
53-54 godz.
Podstawy protokołu dyplomatycznego I.
55-56 godz.
Podstawy protokołu dyplomatycznego II.
57-58 godz.
Podstawy protokołu dyplomatycznego III.
59-60 godz.
Podsumowanie.
Wykład obejmuje dwa semestry – 60 godzin
Wykładowca: doktor nauk humanistycznych Stanisław Krajski
1-2 godz.
Wizyta towarzyska. Przygotowanie do niej. Zachowanie się w jej trakcie.
3-4 godz.
Organizujemy przyjęcie w domu. Zaręczyny. Przebieg. Przygotowanie do ślubu. Lista gości. Zaproszenia. Zaplanowanie usadzenia gości przy stole podczas wesela.
5-6 godz.
Ślub. Ubiór państwa młodych, świadków i gości. Błogosławieństwo. Droga z domu panny młodej do Kościoła. Wejście i wyjście z kościoła. Życzenia. Przejazd do domu weselnego. Przebieg wesela. Zachowanie podczas wesela.
7-8 godz.
Imieniny. Urodziny. Jubileusz. Chrzciny. Pierwsza Komunia św. Pogrzeb i stypa.
9-10 godz.
Udział w przyjęciach: lampka wina, cocktail, przyjęcie bufetowe.
11-12 godz.
Udział w przyjęciach: uroczyste śniadanie i obiad, bankiet. herbata i kawa.
13-14 godz.
Sposób organizacji przyjęcia bufetowego.
15-16 godz.
Sposób organizacji uroczystego śniadania i obiadu.
17-18 godz.
Sposób organizacji bankietu.
19-20 godz.
Sposób organizacji przyjęcia prywatnego i służbowego: herbata, kawa, kawa i herbata.
21-22 godz.
Specyfika etykieta biznesu. Etykieta biznesu i protokół dyplomatyczny.
23-24 godz.
Ubiór w pracy. Ubiór przełożonego. Ubiór podwładnego.
25-26 godz.
Ubiór na szkolenia i sympozja. Ubiór przy przyjmowaniu oficjalnych gości.
27-28 godz.
Precedencja w pracy.
29-30 godz.
Etykieta przełożonego.
31-32 godz.
Etykieta podwładnego.
33-34 godz.
Goście w instytucji
35-36-godz.
Organizacja sympozjum. Obowiązki etykietalne gospodarzy.
37-38 godz.
Zachowanie podczas szkolenia, sesji, sympozjum. Etykieta gościa.
39-40 godz.
Rozmowa kwalifikacyjna. Spotkania i przyjęcia służbowe.
41-42 godz.
W podróży: w pociągu, samolocie, autokarze, na statku.
43-44 godz.
W hotelu i pensjonacie. Na plaży.
45-46 godz.
Etykieta w krajach europejskich i w USA. Specyfika. Część I.
47-48 godz.
Etykieta w krajach europejskich i w USA. Specyfika. Część II.
49- 50 godz.
Kwiaty i prezenty.
51-52 godz.
Gafy i faux pas. Jak je popełniamy. Jak ich uniknąć.
53-54 godz.
Podstawy protokołu dyplomatycznego I.
55-56 godz.
Podstawy protokołu dyplomatycznego II.
57-58 godz.
Podstawy protokołu dyplomatycznego III.
59-60 godz.
Podsumowanie.