A A A

Wykaz sztućców

 

I. Łyżki i łyżeczki do:

 

1. wielu dań i zup – uniwersalna – deserowa,

2. zupy,

3. bulionu,

4. zup kremów

5. makaronu

6. sałatkowa - serwingowa

7. różnej wielkości wazowe do zupy

8. wazowa do zup kremów

9. herbaty,

10. mała łyżeczka do herbaty

11. kawy

12. mokki/ kawy po turecku

13. mrożonej herbaty

14. lodów/sorbetów

15. łyżeczka gourmet

16. kremów, ciastek z kremem

17. oliwy

18. miodu

19. jagód

20. cukierków

21. melona

22. owoców

23. galaretki

24. chochelka do musztardy

25. chochelka do ponczu

26. chochelka do sosów pieczeniowych

27. chochelka do tłustego sosu pieczeniowego/kremu

28. cukru

29. soli

30. soli indywidualna

31. pomarańczy – cytrusów.

32. różnej wielkości łyżki półmiskowe

33. różnej wielkości ażurowe łyżki półmiskowe

 

II. Widelce i widelczyki do:

 

34. Obiadu

35. przystawek (trochę mniejszy)

36. ryby

37. pieczonych ziemniaków

38. oliwek

39. sałatkowy indywidualny

40. sałatkowy serwingowy

41. do sałaty

42. szparagów

43. pikli

44. sardynek

45. koktajlowy do owoców morza/ ostryg

46. owoców

47. wiktoriańskie widelce do owoców/do truskawek (do maczania w cukrze lub śmietanie)

48. do mango

49. do cytryn

50. deserowy

51. do ciastek

52. do ciastek serwingowy

53. do ciasta serwingowy

54. jagód

55. lodów

56. wędlin

57. półmiskowy w różnych wielkościach

 

III. Noże i nożyki do:

 

58. obiadowy

59. do przystawek (mniejszy od obiadowego)

60. steków

61. do krojenia pieczeni

62. ryby

63. masła

64. szpatułka do masła

65. nóź do masła serwingowy

66. do galaretki serwingowy

67. deserowy

68. do ciast – ostrze z ząbkami

69. owoców z wydrążonym trzonkiem

70. owoców z pełnym trzonkiem

71. placka

72. pomarańczy

73. puddingu serwingowy

74. do ryb serwingowy

75. sałatkowy

76. serów pleśniowych

77. serów

 

IV. Zestawy sztućców

78. sztućce do homara

79. szczypce i widelec do ślimaków

 

V. Łopatki

 

80. do lodów serwingowa

81. ogórków

82. pomidorów

83. sera

84. ciasta/tortu

 

VI. Szczypce

 

85. do cukru

86. do spaghetti/chleba

87. lodu

88. szparagów

 

VII. Szpikulce

 

89. do masła

90. do orzechów

 

VIII.Nożyce

 

91. do dziczyzny

92. drobiu

93. winogron

 

IX. Inne

 

94. Przyrząd do porcjowania ciasta (jak grzebień)